Substancje i produkty powodujące alergie

Czynniki mogące powodować alergie

Tutaj znajdą Państwo wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, które używane są podczas przygotowywania naszych śniadań.

  • zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne
  • skorupiaki oraz produkty pochodne
  • jaja i produkty pochodne
  • ryby i produkty pochodne
  • orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne
  • soja i produkty pochodne
  • mleko i produkty pochodne
  • orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne
  • seler i produkty pochodne
  • nasiona sezamu i produkty pochodne
  • dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02
  • łubin i produkty pochodne
  • mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

  • pieprz prawdziwy i ziołowy
  • majeranek
  • oregano
  • bazylia
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:

  • glutenu
  • mleka
  • jaj
  • soi
  • selera
  • gorczycy.